Text Size
Hirdetés
Hirdetés

Kinek higgyek?

PDFNyomtatásE-mail

AddThis Social Bookmark Button

Kinek higgyek? Kérdezte egyik betegem férje, amikor szó került természetgyógyászatról, gyógyításról, gyógyítókról.

Rengeteg az információ, sokféle az ígéret: komplex mérésekről, gyors diagnózisról, csodás gyógyulásokról szólnak a hírek, de az esetek döntő többségében a cikk alsó sarkán ott látható az árulkodó jel: (x), mely egyértelművé teszi, hogy a cikkben szereplő fizetett hirdetéséről van szó. S ha nem is ezen az oldalon, de azt is megtaláljuk mindig, hogy az újság szerkesztője és a kiadója nem vállal felelősséget a cikkben szereplő állítások valódiságáért.

Sajnos, ma már nem működik az a korábbi gyakorlat, hogy egy-egy újdonság esetén az újságíró megkeresi a téma szakértőjét, s a véleményét kéri. Az ok egyszerű: Nem akar ingyen reklámot csinálni az igazán komoly szakembernek. Mindennek az az eredménye, hogy az olvasóra ömlik a szakmai tájékoztatásnak tűnő fizetett hirdetések tömege minden kontroll nélkül. S ebben az ocsútömegben valóban nehéz megtalálni a tiszta búzát.

Én úgy gondolom, hogy az egészség megőrzése nem bonyolult dolog, tehát bátran elfogadhatjuk a jó szándékú tanácsokat, viszont ha baj van, s megbetegszünk, a gyógyítás már egy nagyon összetett, bonyolult feladat, amit érdemes szakemberre bízni. Mi jellemzi a szakembert? Elsősorban az, hogy sokat tud (mert sokat tanult!), s ezzel nem akarom a gyógyítás egyetlen ágának a képviselőjét sem előtérbe helyezni. Valószínűleg a legtöbbet az az orvos segíthet a betegeken, aki a nyugati medicinában is, a keleti gondolatok világában is jártas, ismeri a gyógyszereket is, de a gyógynövényeket is, ismeri a hippokráteszi bölcsességeket, de nyitott az újra is.  Ő valószínűleg megtalálja a helyes megoldást a beteg panaszaira.

Az orvos-természetgyógyász végzettséget, azon belül is a legtöbb ismerettel és kellő empátiával rendelkező gyógyítót tartom a legtöbbre, azok közül is a türelmes, nyugodt, a betegre odafigyelő, sokat tapasztalt, holisztikus szemlélettel rendelkező doktor nénit és doktor bácsit.

Ha Ön egy újnak tűnő dologgal találkozik, s kíváncsi a véleményemre, honlapunkon a boríték ikonjára kattintva bátran tegye fel a kérdéseit, megpróbálok rá kimerítően válaszolni.                                      Jó egészséget kíván Önnek          Dr. Csiák Gyula